Februari 2017 – Carina – 45 jaar 

 

In augustus 2014 kwam ik in een rolstoel terecht. Drie jaar geleden gingen mijn knieën in een keer heel snel achteruit na onderzoek bleek ik een degeneratieve afwijking te hebben aan mijn kraakbeen, met name in mijn knieën. Door slechte botstructuur en bandletsel was er helaas niets aan te doen. Sinds twee jaar is zelfs staan niet meer mogelijk en ben ik volledig rolstoelafhankelijk. 

Nu blijkt er ook nog een probleem met de zenuwen mee te spelen maar daar moet ik nog verder voor door de medische molen. De oorzaak van mijn darmprobleem STC wordt ook veroorzaakt door niet goed werkende zenuwen en ook mijn blaasdysfunctie komt omdat de zenuwen niet meer werken. In mei 2015 kreeg ik een dubbelloops Ileostoma vanwege de STC. 

Voordat ik in de rolstoel terechtkwam en toen ik dus nog geen stoma had deed ik aan racefietsen. Ik vond het moeilijk om een sport te vinden die rolstoeltoegankelijk was en geen problemen zou geven voor mijn stoma. Anderhalf jaar na mijn operatie ben ik het sporten weer gaan opbouwen, rolstoeltennis. Ik heb een goede trainer coach gevonden die de juiste aanwijzingen geeft en de sport langzaam opbouwt naar mijn mogelijkheden. Ook is er nu een sportrolstoel aangemeten waarin ik goed zit en waardoor er minder druk op mijn stoma komt. Ik was heel blij weer te kunnen sporten en ook blij dat ik weinig hinder van mijn stoma heb.

Medesporters en de trainer reageren heel open, dat maakt dat ik er ook makkelijker over kan praten. Omdat de kleedkamer geen rolstoeltoegankelijke douches hebben moet ik mij thuis douchen. Er is wel een invalidetoilet waar ik mijn stomazakje goed kan verwisselen of bij problemen kan verschonen. Ik plaats altijd een nieuw zakje voordat ik start met sporten zodat ik geen last heb van een vol zakje of van teveel lucht.

Waar ik eerst geen rekening moest houden met te grote druk op mijn buik moet ik daar nu wel op letten, ook omdat ik nog voordat ik startte met sporten te veel druk op mijn buik heb gezet waardoor ik een prolaps kreeg. Dus daar moet ik echt wel rekening mee houden! Ik moet zorgen dat ik nu de juiste bewegingen maak maar ook het voorzichtig trainen van de buikspieren is goed om verergering te voorkomen.

Ik kan dezelfde sportkleding aan, ik ben alleen nog op zoek naar een oplossing voor het zweten onder het zakje, een hoesje om mijn stomazakje vind ik weer te warm. Het belangrijkste waar ik nu rekening mee moet houden is het drinken, je verliest veel vocht met het zweten, daarom moet ik echt opletten dat ik genoeg drink voor, tijdens en na het sporten. Een dan niet alleen water maar ook sportdrankjes, zodat ik niet teveel zouten verlies

Ik heb gelukkig nog geen lekkage tijdens het sporten gehad. Uit voorzorg heb ik schone kleding bij me en mijn stomaspullen. Tijdens de training kan ik het aangeven als er problemen zijn. Bijvoorbeeld lekkages. Doordat ze op de hoogte zijn dat ik een stoma heb begrijpen ze me gelijk als ik aangeef dat ik naar de kleedkamer moet vanwege mijn stoma. Als ik straks wedstrijden ga spelen zal ik dat ook moeten aangeven.

Waar ik wel tegenaan loop met mijn stoma tijdens het rolstoeltennis is dat toen ik mijn tennisrolstoel kreeg de banden waar mee je vastzit precies op mijn stoma drukten. Nu is de band lager gezet maar wanneer ik naar voren kom raakt mijn stoma de band weer. Een stomacap is te hard en zit in de weg, dus nu ben ik nog even zoekende om daar een oplossing voor te vinden. Maar dat gaat vast lukken.

Met een stoma kan je heel goed sporten en het geeft je veel zelfvertrouwen. Als je daarbij aangeeft aan je trainer/ medespelers dat je een stoma hebt kom je niet voor onverwachte vragen te staan en kan een trainer coach bijvoorbeeld meedenken hoe je het beste kan sporten.

Door te gaan sporten en uitdagingen zoals reizen of andere activiteiten aan te gaan heb ik weer veel zelfvertrouwen gekregen. Dit zorgt voor mij dat mijn stoma maar ook mijn andere handicaps mij niet in de weg staan. Ik ga nu ook zitskiën over anderhalve week, ik ben benieuwd of ik daar nog problemen tegen kom met mijn stoma.

 

Deel ook je ervaringen!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.