“Hmm, ik ben bang dat ik slecht nieuws voor u heb”, sprak de internist nadat hij met een soepele beweging de endoscopieslang uit mijn achterste had getrokken. “U heeft kanker en het zit nog op een rotplek ook, bij het achterste deel, dus dat zou betekenen dat u een stoma krijgt”.

Daar zit je dan als super fitte 50-jarige; nooit gerookt, gezond gegeten, veel gesport, geen gram overgewicht en dan zoiets…

Eerlijk gezegd drong het op dat moment nog niet eens tot me door wat hij zei. Het had enige tijd nodig om te bezinken en de consequenties van deze mededeling volledig te bevatten. Later komen uiteraard de vragen: hoe zit dat? Wat houdt een stoma eigenlijk in? Wat betekent het voor mijn dagelijks leven en op een gegeven moment kwam de vraag: kan ik met zo’n ding wel motorrijden?

Laat ik mezelf eerst even voorstellen: mijn naam is Sander, inmiddels 51 jaar, getrouwd, drie kinderen en ik rij al motor vanaf mijn 18e levensjaar. Inmiddels heb ik dus al zo’n 33 jaar een motor in de schuur staan. Begonnen op wat lichter werk uit Japan ben ik op een gegeven moment gevallen voor BMW motorfietsen en die rij ik nu al enkele decennia. Niet alleen voor de kleinere ritten maar ook vakanties naar Griekenland en Portugal werden op de motor gedaan.

Ik ben in mei 2010 geopereerd, daarbij is dus het laatste stukje van de endeldarm verwijderd en is meteen een colostoma aangelegd. De operatie op zich is prima verlopen en na wat kleine complicaties mocht ik na 15 dagen het ziekenhuis verlaten. De zomer wilde ik gebruiken om volledig te herstellen maar op een gegeven moment begon het toch weer te kriebelen; ik wilde weer op de motor. Intussen had ik al aan de stomaverpleegkundige gevraagd of het wel kan: motorrijden met een stoma. Het was duidelijk dat ze dat niet wist, ze keek wat moeilijk en begon over steunbanden, niergordels en nog wat problemen. Ook op internet was niets terug te vinden over dit onderwerp.

Om een lang verhaal kort te maken; twee maanden na de operatie gingen we weer met z’n tweeën op de motor weg. Waar we normaal gesproken altijd naar het buitenland gaan zijn we dit keer in Nederland gebleven, een heerlijke week in Drenthe en Groningen gehad. Uiteraard ben je wel wat onzeker in het begin. Gaat dat wel goed? Heb ik voldoende spullen bij me? Mocht er iets misgaan, waar is dan het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Allemaal niet nodig geweest, alles is prima verlopen.

Motorrijden met een stoma is dus geen probleem, misschien maakt het verschil als je met een sportiever model op stap gaat waarbij je wat meer voorover gebogen zit, maar in mijn geval zijn er geen extra voorzorgsmaatregelen zoals andere kleding of iets dergelijks nodig geweest.

Ik gebruik een 2-delige systeem en dat werkt prima. Kort geleden heb ik van mijn leverancier een proefpakket gehad met een 1-delig systeem en meteen is het fout gegaan. Tijdens een korte rit naar Willemstad ontdekte ik een ernstige lekkage. Ik wil dat niet meteen aan het nieuwe systeem wijten, een lekkage kan tenslotte altijd en overal voorkomen, maar ik heb meteen besloten trouw te blijven aan mijn 2-delig systeem. Ik kan wel zeggen dat ik daarmee zelden of nooit problemen heb. In het begin uiteraard wel, je moet tenslotte wennen aan dat ding maar nu heb ik mijn ritme gevonden en gaat het prima.

Ik heb mijn leven weer opgepakt, werk weer fulltime en doe alles wat ik voorheen ook deed, Waaronder dus: MOTORRIJDEN!

 

Deel ook je ervaringen!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.