logo stomaatje alles over stomas

Sandy:

Op 22 november 2010 is mijn colostoma opgeheven. Ik heb ruim 3 jaar een stoma gehad en ik was in de eerste twee jaren helemaal niet van plan om de stoma op te heffen. In februari 2007 heb ik vanwege taaislijm ziekte (Cystic Fibrosis) een dubbele longtransplantatie ondergaan. Helaas kreeg ik na 7 weken heel erg buikpijn en bleek mijn dikke darm gescheurd te zijn. Ik heb toen met spoed een stoma gekregen. 

Waardoor het gekomen is, is nog steeds een raadsel. De ontlasting is na de transplantatie niet goed op gang gekomen en door nogal wat nieuwe medicatie (tegen afstoting enz.) is er toch obstipatie ontstaan, waardoor de darm het niet meer kon houden. Maar dat is een van de mogelijke verklaringen. De cf speelt ook een rol in het verteringssysteem. Er zit namelijk een foutje in het gen systeem waardoor overal taai slijm zit. In de darmen zorgt het voor verslechterde opname van vetten en daardoor neem ik niet voldoende voedingsstoffen op. Het achtergebleven vet kan samenklonteren en ook een oorzaak zijn van obstipatie.

Toch heb ik besloten om de stoma op te laten heffen. Daar is bijna een jaar aan vooraf gegaan met verschillende darmonderzoeken. Ik kreeg alleen steeds meer last van mijn stoelgang. Dat ging gepaard met heel veel pijn en soms gewoon niks kunnen doen. De ene keer kwam er weinig uit en de volgende keer moest ik soms 6 zakjes op een dag gebruiken. 

Voor de pijn ben ik aan intuïtieve bewustwording gaan doen, waarbij je met meditatie probeert je lichaam zelf te healen en het is gelukt! Wanneer ik buikpijn had, ging ik in bed liggen en flink mediteren. Dat deed ik een half uurtje, dan was de pijn dragelijk en kon ik weer wat doen. 

Ik gebruikte zelfs een tens apparaat om van de pijn af te komen. Deze behandeling bestaat uit twee plakkers op mijn rug. Een op de 6e wervel van boven en een op de 10e wervel. Deze werden gekoppeld aan elektroden die weer aan een kastje zaten. Als ik hem aanzette, voelde ik een stroompje op mijn rug. Dit stroompje gaat naar je hersenen en proberen die dan te foppen zodat de echte pijnprikkel niet aankomt. Meestal moest ik hem voor, tijdens en na het eten een uur aanzetten. Daarna had ik even geen last maar helaas kwam de pijn steeds terug.

De operatie ging goed. Ze hebben de voorspelde twee uur nodig gehad en ze zagen geen "rare" dingen in mijn buik, zoals litteken weefsel, verklevingen of iets dergelijks. Dat kon ook wel eens de oorzaak zijn van de pijn. 

Na de operatie mocht ik al vrij vlot naar huis, nadat ik de eerste ontlasting had gehad. Ze zeggen er alleen niet bij dat het nogal pijnlijk kan zijn in de buik en zeker niet als je moet ontlasten. Dat deed elke keer weer heel veel pijn. Maar goed, ik had mijn meditatie en dan ging het wel weer. 

Toch bleef ik last houden. De littekens waren heel snel weer genezen en zijn mooier dan met de eerste operatie. Sinds half februari heb ik weer een healing cursus (magnified healing) gevolgd en daarna ben ik van mijn buikpijn afgekomen. Nu kan ik eindelijk weer alles eten wat ik wil. Wel houd ik rekening met vetten en ik moet rekening houden met welke boter ik mijn vlees bak. 

Ik ben nu toch heel gelukkig dat ik de operatie heb laten doen. Ik mis (natuurlijk) het stoma niet. Heel soms als ik diaree heb, dan is het toch vervelend om iedere keer naar het toilet te moeten. In het begin had ik ook steeds drang en dan kwam er niks, zit je steeds in het kleinste kamertje....

In feite is het weer als vanouds, je gaat ook gelijk weer naar het toilet ondanks dat je het drie jaar niet hebt gehoeven.
Het enige waar ik nu nog moeite mee heb, is sporten en fietsen. Ik heb zo weinig kracht in mijn benen, dat ik heel erg snel verzuring in mijn benen heb. Dat al na nog geen kilometer fietsen. Op de sportschool ben ik wel bezig met spierversterkende oefeningen alleen zie ik nog niet zoveel vooruitgang. Ik ben allang blij dat ik eindelijk van die vervelende buipijn af ben en dan ga ik gewoon met de auto, als het met fietsen niet lukt.

Ik mag hopen dat het zo goed blijft gaan, ik weet wat het is om een stoma te hebben, maar ook weet ik dat de stoma mijn leven heeft gered toen.

 Op mijn website http://sandyroorda.blogspot.com kun je mijn hele verhaal lezen.

 

Deel ook je ervaringen!

×