logo stomaatje alles over stomas

Ik ben Mark, 33 jaar en kreeg in 2005 mijn ileostoma. De reden van mijn stoma was ernstige dikke darmontsteking. Op sommige plekken was mijn dikke darm zo aangetast, dat deze op knappen stond. In overleg met mijn arts is mijn hele dikke darm verwijderd en heb ik een stoma gekregen.

Ik sport al vanaf mijn 4e jaar. Ik ben begonnen met voetballen op mijn 4e tot mijn 16e. Vanaf mijn 8e tot mijn 14e zat ik met zwemmen in de Groningse selectie voor wedstrijdzwemmen. Op mijn 16e ben ik met schaatsen en wielrennen begonnen. Wielrennen heb ik bijna tot de profs gehaald voordat ik ziek werd. Schaatsen op top Amateur niveau.

Ik was niet bang dat ik met een stoma niet meer zou kunnen sporten. Wel had ik deze angst toen er in 1998 Colitus Ulcerosa bij mij werd ontdekt. Ik heb een half jaar in het ziekenhuis gelegen en mijn toestand verslechterde. Ik woog op een gegeven ogenblik nog maar 39 kilo en was bijna uitgedroogd. Toen ik met spoed naar UMCG in Groningen werd gestuurd en ik betere begeleiding kreeg, knapte ik gelukkig snel weer op. In het ziekenhuis had ik best angstige momenten, ook of ik het wel zou overleven, gelukkig ben ik een vechter en dat bleef ik ook doen.

Ik heb het sporten na de stoma-aanleg heel rustig opgebouwd. Ik ben pas drie maanden na de operatie voor het eerst weer op de fietst gestapt. Voor die tijd heb ik veel gewandeld, om toch in beweging te blijven en aan mijn stoma te wennen. Dit opbouwen was best zwaar, maar het was heerlijk om na zo’n lange periode weer te fietsen. En zonder lekkages. Ik heb gelukkig al jaren hele goede begeleiding van trainers, zij waren er vooral mee bezig dat ik niet te fanatiek begon, dus rustig opbouwen. 

Ik doe nu aan marathonschaatsen en nog steeds wielrennen. Marathonschaatsen op regionaal niveau net onder de landelijke beste rijders. En wielrennen twee niveaus onder de profs. Maar vooral op natuurijs ben ik nog erg goed. Dit jaar ben ik als 23e geëindigd op de Alternatieve Elfstedentocht in de Weissensee Oostenrijk. Mijn mede sporters en trainers vonden het erg indrukwekkend dat ik er nog zo mee kon en kan sporten. Ook hebben ze veel bewondering dat ik er zo open over ben.

Het omkleden en douchen gaat goed. In het begin kwamen sommige sporters met vragen, maar ik heb nog nooit rare opmerkingen gehad. Soms maak ik met mijn vrienden wel eens grapjes onder de douche over mijn stomazakje. Ik merk zeker verschil tussen zonder stoma sporten, en nu met. Vooral met diep zitten snijdt de stomaband iets in mijn heupen, vooral met schaatsen kan dat lastig zijn. Ik heb moeten leren mijn techniek ietsje aan te passen waardoor dit niet steeds gebeurd. En ik vind het lastig dat soms met lange afstanden mijn zakje vol loopt. Dan wil ik eigenlijk wel naar het toilet, maar moet ik nog eerst de wedstrijd uitrijden.

Mijn schaats- en fietskleding past heel erg goed met stoma, daar hoefde niets aan te worden verandert. Ik moet rekening houden dat ik mijn voedsel goed kauw. En veel water drink, en vlak voor een wedstrijd niet te veel eet. En vooral niet te pittig. Verder kan ik bijna alles hebben. Ik neem 4 liter vocht. Bij zware inspanningen neem ik ORS (zout) oplossing. In de zomermaanden als het echt warm is wordt dit zelfs 6 tot 8 liter vocht. Ik heb sinds dat ik een stoma heb twee keer een kleine lekkage gehad. En hoe ik dat heb opgelost, tja ik kwam er pas na de training achter, dus ik heb mij verschoond.

(Links ben ik)

Mijn tip voor alle stomadragers: wees niet bang om dingen te proberen die je eigenlijk wel leuk vindt om te doen. Natuurlijk kun je een keer ergens lekkage mee krijgen of als je te fanatiek bent zelfs een breuk. Soms speelt schaamte ook nog een rol (dat men bang is om na het sporten te douchen). Naar mijn mening is dat echt niet nodig. Een stoma is niet iets om je voor te schamen. Integendeel, als je met sporten, of op wat voor manier dan ook laat zien dat je met een stoma nog steeds net zo veel kunt doen of bereiken als mensen die geen stoma hebben, dan verdiend dat alleen maar waardering en bewondering. Dus mijn tip: vooral dingen uit proberen, ontdek hoe leuk het leven kan zijn, ook met een stoma.

 

Deel ook je ervaringen!

 

×