logo stomaatje alles over stomas

 

 

Ellie heeft haar stoma ondanks plaatsbepaling vooraf op een andere plek gekregen

Ellie, 68 jaar: kreeg in 2012 een hooggeplaatst colostoma door darmkanker.

 

Oriëntatie

In 2012 moest ik geopereerd worden aan mijn buik. Aanvankelijk werd de mogelijkheid van een eventueel stoma besproken. Een zekerheid dat deze er zou komen was het nog niet. Wel kreeg ik een afspraak met de stomaverpleegkundige ter voorbereiding.

 

Stomaverpleegkundige

De afspraak was ongeveer een week voor de operatie, maar dat weet ik niet meer zeker. Bij deze afspraak kreeg ik uitleg over wat het krijgen van een stoma kan inhouden en bekeek de stomaverpleegkundige wat een goede plek op mijn buik zou kunnen zijn voor de stoma.

 

Plaatsbepaling

De stomaverpleegkundige vroeg of ik rechtop kon gaan staan en heeft toen mijn buik goed bekeken. Ze bekijkt dan wat de beste plek is om het stoma te plaatsen. Dat moet een plek zijn zonder littekens en het mag ook niet plooien als je bijvoorbeeld voorover bukt of gaat zitten. Het stoma moet altijd ‘vrij’ zitten. Uiteindelijk heeft ze een stip rechtsonder op mijn buik gezet. Dat was voor mij dus de beste plek. Ze heeft niet gekeken naar kleding en ik heb ook geen proefzakje gekregen, maar in sommige ziekenhuizen doen ze dat wel.

 

Spoedplaatsing

Tijdens de operatie moest de arts plotseling direct handelen. Mijn darmen stierven af en op de plaats die de verpleegkundige en ik hadden uitgezocht, zat er te weinig lengte in mijn spieren om daar het stoma te plaatsen. Daarom is mijn stoma toen op mijn linkerzijde tussen borst en middel geplaatst. Dus een stuk hoger dan de aangewezen plek op mijn buik.

 

Bedenking om spoelen

Twee jaar na de operatie, wilde ik graag proberen om te spoelen. Ik weet van anderen dat dit veel vrijheid kan geven. Het was even de vraag of dit zou lukken doordat mijn stoma zo hoog zit. Maar het is vanaf de eerste keer hartstikke goed gegaan. Gelukkig tot de dag van vandaag.

 

Een fijne plaats

Als ik opnieuw zou mogen kiezen, zou ik ook weer deze hoge plaats kiezen. Ik hoor zo vaak over moeilijke plaatsen die lekkage geven, en over heel laag geplaatste stoma’s die mensen dan moeilijk zelfstandig kunnen verschonen. Die hinder heb ik niet. Ik heb een vrij dik postuur, maar geen last met knellende kleding zoals een broekrand erop. En ik kan er goed bij.

 

 

Tip van Ellie bij de plaatsbepaling

Ik vind het op de bovenkant van mijn buik ideaal. Voor mij is het makkelijk zelfstandig te verschonen. Ik draag er wat wijdere kleding over. Zo knelt er niks, is het zakje niet zichtbaar en kan de ontlasting makkelijk zakken. Ik ben er blij mee.

 

Deel ook je ervaringen!

 

×