logo stomaatje alles over stomas

Maxime – 24 jaar 

 

Voor mijn stoma operatie deed ik al aan wandelen en tennissen. Door STC heb ik 28 februari 2017 een dubbelloops ileostoma gekregen en deze wordt nog met de tijd omgezet naar een eindstandig ileostoma. Ik was bang dat ik niet meer zou kunnen tennissen maar na 8 weken pakte ik het alweer op.

Misschien niet heel slim maar ik dacht als ik het niet probeer weet ik niet of ik het al kan. Ik ben begonnen met 30 minuten tennis en elke week werd het steeds wat langer. Nu tennis ik 2 wedstrijden achter elkaar en dat is bij elkaar ongeveer 3 uur. Tennis kun je in je eigen tempo doen behalve als je een wedstrijd hebt. Ik heb geen begeleiding in de opbouw gehad maar ik heb wel toestemming gevraagd. 

Mijn medesporters reageerden goed op het feit dat ik een stoma heb. Er zitten verpleegkundigen in mijn competitieteam dus die begrepen het al goed. Wij douchen en kleden ons apart om. Alleen als ik douche op de club kunnen mensen het zien maar daar trek ik mij niks van aan. Ik heb alleen mooie opmerkingen gehad dat ze het knap vinden dat ik al zo snel weer aan het tennissen was en niet bij de pakken neer ging zitten. 

Ik heb nog nooit lekkage gehad maar anders wissel ik mijn materiaal gewoon. De stomazak legen doe ik ook daar. Alleen de verzorging van mijn stoma doe ik altijd thuis. Ik merk verschil in het sporten met en zonder stoma. Ik heb sneller drinken en eten nodig. En ik word sneller duizelig. Hierdoor zorg ik ervoor dat ik genoeg drinken en zouten bij mij heb en altijd iets van een snickers. Zouten vul ik aan door speciale sport bruistabletten in mijn water te doen. Ik draag verder een breukband met een sportcap maar ik heb nog steeds precies dezelfde sportkleding aan. 

Tips voor anderen:

Probeer altijd of je de sport met stoma nog kan doen. Soms heb je maar een kleine aanpassing nodig om het toch te kunnen blijven doen.

 

Deel ook je ervaringen!

×