"Ikzelf, Patrick, ben geboren in 1952. Vera, mijn vrouw en stomadraagster, in 1953. Allebei in Oostende, België.

In 2010 werd er bij Vera buikvlieskanker vastgesteld na een verkeerd gelopen navelbreuk, met herstel door middel van een Ventralex net die aan de darm vastgenaaid zat en scheurde. Al gaf de hoofdchirurg daar wel een andere verklaring aan, slijtage noemde hij dat? Dan volgde een opname in UZ-Gent voor een operatie; wegnemen van alles wat niet nodig is om te leven, reinigen van alle vliezen en slijmen en een warmtechemo in de buik voor 90 minuten, een zogenaamde HIPEC-behandeling om alle kankercellen te doden.

Er zijn risico’s aan een dergelijk operatie: lekkages, en die kreeg ze aan alle kanten. Dus moest zij stoma’s krijgen. Zij had eerst een ileostoma onderaan links op de darmen, en een paar weken nadien een tweede stoma aan de urineleider van de linker nier wegens lekkage urineleider, die bleek beschadigd tijdens de operatie. Deze is eerst hersteld met onder andere een stent, maar toch nog lekkage. Zij had er dus direct twee stoma’s: één op de darmen en één van de linker nier.

In september 2011 is de stoma rechts verwijderd en de nieuwe aan de linkerkant geplaatst tot de darmen genezen zouden zijn. Deze werd in januari 2012 verwijderd. Sedert die tijd heeft ze constant diarree en het is pas in de maand december 2012 dat het leven wat draaglijker voor haar wordt. Er blijft wel die constante last van gasvorming, pijnlijk soms, en dan diarree. Dus nu heeft ze alleen nog een urostoma aan de linker nier.

Via het internet konden we zelf heel veel vragen oplossen over haar ziekte en vooral dan hier bij Stomaatje.nl. Door het lezen van de vele verhalen van andere mensen die met een stoma proberen te leven.

Elke dag komt de verpleegster de oude wonden nog verzorgen, die zijn na een jaar nog niet helemaal genezen. En drie keer in de week helpen met vervangen van de stomaplaat en een nieuw zakje.

De voornaamste problemen waren meestal lekkage van de zakjes of de plakketten. Vooral in het begin, later wordt een mens zelf wat handiger en mondiger. In het UZ-Gent België troffen we een goede stoma-verpleegster die haar verder geholpen heeft, vooral met de problemen.

Vera had last van huidirritatie en die konden gedeeltelijk verholpen worden door strenge hygiëne, regelmatig alles goed wassen en ontsmetten. En nadien de huid rond de beide stoma’s behandelen met GENTIAAN-VIOLET, een plantaardige oplossing gekregen in het UZ. Later gekocht in de apotheek in de stad. Je gebruikt het zoals je ontsmettingsmiddel zou gebruiken, dan wat laten drogen en dan de platen aanbrengen. En als de huid dan iets beter is gewoon ermee stoppen tot de volgende keer, dus niet onnodig gebruiken. Ik weet niet of iedereen dit mag hebben, maar bij mijn echtgenote helpt dit prima. Al is het ook geen wondermiddel hé, wonderen bestaan meestal niet, meestal ééééééé.

We hebben nog nooit de moed laten zakken, zelfs niet toen het heel slecht was met haar,. Vooral met die diarree en pijnlijke achterste, ze stond echt in brand!!! We nemen elke dag zoals hij komt. Uitgaan is er nog niet bij maar boodschappen kunnen we gelukkig wel weer samen doen, met de rolstoel dan, want na de zware operatie bleek ze gedeeltelijk verlamd en heeft ze 9 maand revalidatie gehad in het UZ-Gent. Dus we zijn allebei blij dat ze er nog is, zelfs met haar pijn en belemmeringen."

 

Groetjes van Vera en Patrick

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.