logo stomaatje alles over stomas

 

 

Notendop ter grootte van een euromunt

Wendy, 27 jaar, heeft een ileostoma als lifesaver na perforaties: Ik heb met spoed een subtotale colectomie ondergaan, vanwege 4 perforaties ter grootte van een 2 euromunt. En ik werd wakker met een ileostoma die mogelijk binnenkort wordt opgeheven, maar dat wordt deel 2 van het verhaal. De perforaties werden veroorzaakt door de ziekte van Crohn. In korte tijd ben ik vijf keer geopereerd. Om precies te zijn was op 27 augustus 2022 de eerste keer en de andere vier keren op 3, 6, 9 en 12 september 2022.

 

Strippenkaart voor de operatiekamer

Er was haast bij geboden. Ik vergeet nooit meer de blik van mijn MDL-arts en spoedchirurg toen ze de kamer binnenkwamen. Hun woorden: “Het is goed mis, we moeten nú ingrijpen" staan nog steeds in mijn geheugen gegrift. Mij werd verteld dat ik deze operatie moest ondergaan omdat ik in levensgevaar was en dat de kans groot was dat ik met een stoma wakker zou worden. Na de eerste operatie werd ik overgeplaatst naar de intensive care en tijdelijk in coma gehouden. Ik had een septische shock en zware buikvliesontsteking, en ik werd beademd.

 

Zonder voorbereiding toch vertrouwen

Tijd om mijzelf voor te bereiden op dit alles was er niet door de mate van spoed. Toch dacht ik alleen maar: ik ga dit overleven! En zie hier, uiteindelijk heb ik dat ook gedaan. De buikwondinfectie, de longontsteking met bronchoscopie, de narcose, beademing. Het was veel, lang en zwaar. Ik heb hiervoor 4 weken in het ziekenhuis gelegen. Ook heb ik verschillende gesprekken gevoerd met mijn vaste artsen, die ik nu nog steeds heb. Na alle complicaties heb ik zelfs opnieuw moeten leren lopen. Ik vind dat, ondanks dat het herstel lang en zwaar was, ik in het ziekenhuis goed ben begeleid in herstel.

 

Thuis herstellen

Ook thuis kwam er veel kijken bij verder herstel. Hier was veel hulp voor nodig. Het besef van dealen met een chronische ziekte, de wondzorg, het leren omgaan met een stoma en zo meer. Gelukkig hebben huishoudelijke hulp, mantelzorgers, mijn moeder en de stomaverpleegkundige hier allemaal aan bijgedragen. Die hulp heeft mij goed ondersteund. Eind september kwam ik thuis. In november stond ik alweer op mijn werk en in januari begon ik weer met sporten.

 

Dankbaar

Ik ben dankbaar voor deze ileostoma, die echt een lifesaver voor mij is. Dankbaar dat de artsen me zo hebben geholpen, zonder hen was ik er niet meer. Uit dankbaarheid wil ik ook graag vertellen over het opheffen zodra dat gebeurd is.

 

Seinen op groen voor opheffing

Het gaat nu goed met mij. Ik doe alles weer. En bijna alle seinen staan op groen om de volgende ingreep, de opheffing, te mogen doen.

 

Tot slot

Een stoma kan een lifesaver zijn, ook zonder spoed. Een grote verandering is het wel. Mijn verhaal is niet de standaard, ga niet af op horrorverhalen als deze. Wanneer je de kans krijgt, bereid je dan voor op de komst van een stoma!

 

Deel ook je ervaringen!

 

×