Ik, Eliene, kreeg even geleden een e-mail binnen bij Stichting Stomaatje van een mede-stomadraagster die mij wel nieuwsgierig maakte, ze schreef:

 

"Hierbij een stukje dat ik heb geschreven over een product waar ik erg enthousiast over ben.

Niet alle buikwandbreuken kunnen operatief gecorrigeerd worden. Ook bij mij is dat het geval. Ik heb in de loop van de jaren al heel wat stomabanden uitgeprobeerd: met gat erin, zonder, met versteviging, zonder, met baleinen etc. Steeds had ik als probleem dat bij het zitten de band verschoof en dan door de kracht die dan op het stomazakje komt, mijn zakje los ging. Talloze lekkages heb ik hierdoor veroorzaakt. Sinds ik de Anodyne MyLign Pro draag heb ik geen last meer van lekkages.

Het is niet goedkoop, maar het is mij ook heel wat waard om met vertrouwen de deur uit te gaan zonder steeds ook een tas met reservekleding mee te moeten sjouwen."

 

En hiermee was mijn nieuwsgierigheid gewekt

Niet alleen omdat ik zelf ook nog steeds met een zoektocht bezig ben van breukbanden, hemden en broekjes. Ik heb heel wat producten uitgeprobeerd; van standaard breukbanden zoals die zwarte van Basko, die ik later aan liet passen bij de leverancier, tot vervaardigd bij een instrumentenmaker (dit kan helemaal naar wens, kijk eens bij Probrace). Uiteindelijk ben ik bij de producten van Vanilla Blush terechtgekomen, hemden en broekjes die veel steun geven. Ook de producten van Comfizz zijn erg fijn, en de banden van corsinel draag ik graag met warm weer. Ik wissel af, met sport draag ik weer een andere band dan dagelijks. Toch blijf ik op zoek naar verbetering.

(op de foto hieronder; boven een aangepaste breukband van Basko, en eronder een helemaal op maat gemaakte band van Probrace die ik beiden nog draag)

 

 

Ook wekt het mijn nieuwsgierigheid omdat ik nog steeds veel mensen hoor die nog geen breukband hebben gevonden die bij hen goed zit. Dan wordt mijn interesse bij nieuwe producten wel gewekt, wie weet zijn er weer mensen mee geholpen!

 

Een aantal reacties van onze achterban:

"Ik heb een colostoma en ik heb een breuk opgelopen. Er is een breukband aangemeten en die heeft mijn huid erg beschadigt. De medewerkster van de medische speciaalzaak zei dat ze zo'n beschadiging nog niet meegemaakt had."

"Ik kreeg blauwe plekken en schaafwondjes van de breukband die ik droeg."

"Gisteren mijn breukband gehad hij zit redelijk, hij snijdt wel in mijn rug."

Mijn stomasteunband gisteren wat langer om gehad. Goede steun, maar ook broeiend warm. Nu in twee huidplooien eronder huiduitslag (rood, bultjes en jeuk). Ik draag hem over mijn onderbroek omdat het anders nog warmer/ zweteriger wordt onder de band."

"Mijn man heeft een breuk bij het stoma, hij is er al eens aan geopereerd maar binnen het jaar was de breuk terug. Nu is het zo groot dat er een voetbal in kan. Er is geen enkele breukband die goed past en een breukbroek is ook geen optie maar wat nu?"

 

Wat is Anodyne MyLign Pro?

Anodyne® verkoopt AlignMed's houding corrigerende kleding voor mannen en vrouwen. Deze producten zijn geïnspireerd door Kinesiotape, een technologie die vaak door fysiotherapeuten wordt gebruikt om spierfunctionaliteit te corrigeren, bloedcirculatie te verbeteren en pijn en spanningen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. De producten worden zowel preventief als ter behandeling van klachten gebruikt.

 

De MyLign Pro is een houding corrigerend vest, niet specifiek bedoeld voor mensen met een stoma. De producten kunnen door iedereen worden gebruikt voor de dagelijkse activiteiten, werk en sport. Het is ook geen product wat in de vergoedingen valt helaas, al zijn ze hier wel mee bezig heb ik me laten vertellen.

 

Mijn eerste indruk

Allereerst vond ik het een enorme eer dat ik dit product uit mocht testen! Het kwam binnen in een hele mooie en stevige doos, het voelde echt als een kadootje.

 

 

In de doos zat een vest en twee extra NeuroBands in verschillende lengtes (zie de foto hieronder), het zag er ingewikkeld uit. Ik heb er echt even de gebruiksaanwijzing bijgepakt om erachter te komen hoe ik het vest moest dragen. Je hebt het vest in een vrouwen en mannen versie, uiteraard heb ik die voor de vrouw mogen uittesten.

 

 

Ik ontving het vest in een extreem warme periode in de zomer en toen heb ik het testen toch even uitgesteld. Want dat viel me meteen al op: je kunt het vest niet onder een hemdje dragen, hij is erg breed bij de schouders. Ook is de voorstof toch wat dikker, dus warm in de zomer omdat het je gehele bovenkant exclusief je armen bedekt. Voor mannen zal dit gemakkelijker te bedekken zijn in de zomer onder een shirt met korte mouwen, maar het blijft wel warm. Het vest heeft aan de voorkant een zachte stof van dun neopreen (ha ik heb een duikpak in een dikkere variant :), en ook op een paar plekken aan de achterkant, op deze stof kunnen de Neurobanden met klittenband aangedrukt worden. Je kunt zo steun creëren waar je maar wilt. Fijn, dus ook te gebruiken bij mijn rugpijn!

 

 

Onder bij de heupen zit aan elke kant een elastieken band die je zelf aan kunt trekken in de gewenste maat. Zo kun je ervoor zorgen dat het hemd bij je stoma heel strak zit of juist los, net waar je behoefte aan hebt. Heel makkelijk kun je tussendoor de trekkracht even verstellen, lekker als je na het eten op de bank zit en hij dan net even teveel op je buik en stoma duwt ;)

 

 

Natuurlijk heb ik hem zelf uitvoerig getest

Terwijl ik hem aandeed en in de spiegel keek kwam mijn man langs en zei dat ik eruit zag als iemand van de CIA met een kogelvrij vest. En ik voelde me ook best stoer en sterk eigenlijk haha. Ik deed hem aan -best strak zit het vest, maar toch knelt hij nergens, heel bijzonder!- en meteen voelde ik de steun terwijl het wel comfortabel zit, en niet als een korset zoals sommige breukbanden wel aan kunnen voelen, heerlijk!

 

 

Draagcomfort

Hij sluit aan de voorkant met een rits, onder de rits bij de buik kun je hem eerst met 3 haakjes sluiten voor extra steun. Heel gemakkelijk maar voor mij en ik vermoed misschien meer mensen niet prettig, want de rits en de haakjes drukken op mijn littekens en het zakje. Er zit wel een beschermend stukje stof achter de rits maar het is over mijn littekens toch niet helemaal prettig, zeker als ik hem langdurig heb gedragen. Je kunt er natuurlijk een katoenen hemd onder dragen als extra bescherming, maar zelf vind ik dat wat veel worden.

 

 

Heel erg fijn zijn de splitjes aan de zijkant bij de heupen, zo heb je ruimte bij het zitten en kruipt het hemd niet op. Ik heb wel een korte buik en het hemd komt bij mij erg laag, wat ik niet prettig vind zitten onder mijn kleding en bij het zitten want het drukt op mijn stomazakje en krult op. Aan de achterkant zit een dunne ademende stof wat heel prettig is bij zweten en warm weer, lekker luchtig!

 

De ondersteuning

Ik heb echt behoefte aan veel steun met een hele slechte buikwand door een buikvliesontsteking (en 9 maanden open buik) en vele operaties. Niet alle ondersteunende producten geven bij mij voldoende steun. Ik fitness ook (inclusief krachttraining) en houd van een lekkere lange duik met een flesje zuurstof in ons mooie Zeeland en ook hiervoor wil ik voldoende ondersteuning maar geen product wat me in de weg zit of verschuift. Nu worden de producten voor stomadragers onderverdeeld in 3 levels; 1, 2 en 3. Level 3 valt in de vergoedingen. Dit vest voelt voor mij persoonlijk als ondersteuning level 3+. Je moet hiervoor natuurlijk wel de goede maat nemen. Fijne vind ik ook dat je gehele buik ondersteuning krijgt, van boven tot onder.

 

Conclusie

Als je hem aandoet voel je meteen de steun, geweldig! Hij zit ook enorm comfortabel, ik heb nog nooit zo'n comfortabele breukband gedragen die tegelijkertijd wel voldoende steun geeft. Bij andere banden kreeg ik nog wel eens blauwe plekken of striemen, niets van dit alles bij dit vest. Ik hoop stiekem dat er in de toekomst een vest speciaal voor stomadragers gemaakt kan worden met de sluiting op een andere plek zodat de ritssluiting niet meer op de littekens en het stomazakje valt. Wie weet dat het in de vergoedingen mag vallen net als de andere breukbanden. En als we toch bezig zijn, ook een zomerversie voor de vrouwen die minder opvalt onder hemdjes en jurkjes met spaghettibandjes! Bij mij belandt hij in ieder geval niet in de kast, in de wintermaanden en met sporten zal ik dit heerlijke en goed ondersteunende vest zeker dragen!

 

 

  • Kijk voor interesse in dit product hier. Je kunt het product zelfs 14 dagen gratis en vrijblijvend uittesten!

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.