Ik ben Ada, 54 jaar en ik heb een colostoma en een urostoma. Mijn eerste stoma, de colo, heb ik gekregen in 2001. In 2000 heb ik darmkanker gekregen, endeldarmkanker. Na een combinatiekuur van gelijktijdig chemo en bestralingen was de tumor in eerste instantie goed geslonken, maar zelfs na nog 15 extra bestralingen kwam het weer terug.

Na de aanleg van de eerste stoma ging het goed, maar je blijft natuurlijk altijd bang dat het terugkomt. En dat gebeurde helaas ook... Ik ben toen naar het AVL in Amsterdam gegaan. Daar had ik een geweldige creatieve chirurg, want eigenlijk was er weinig hoop op behandeling en/of genezing. Hij heeft toen de blaas ook moeten verwijderen, vandaar de urostoma. Ik dacht eigenlijk wel makkelijk over het hebben van twee stoma’s. Omdat mijn colostoma nooit geen problemen gaf. Dit viel in het begin wel een beetje tegen, dit omdat de urostoma de hele dag doorloopt en daar ben je in het begin wel erg mee bezig. Lekt het niet, zie je het niet, is het zakje al vol. In het begin wil je ook de kleinste zakjes, maar dat werkt niet echt. 

Het hebben van twee stoma’s in plaats van één is niet heel anders, wel is het gevolg van mijn tweede stoma ingrijpend. Om zo goed mogelijk te kunnen opereren moest alles worden verwijderd, dus ook vagina, baarmoeder, eileiders en buikspieren. Vanuit mijn zij hebben ze stukken huid terug geplaatst als een soort lapjespop (als voorbeeld).

Het colostoma moet je vaker per dag verschonen. De urostoma vervang ik een keer per dag na het douchen, die blijft de hele dag zitten. Ik gebruik voor beide stoma’s een eendelig systeem. Ik hoef niet met bepaalde dingen rekening te houden omdat ik twee stoma’s heb, wel zorg ik dat ik altijd mijn spullen voor het verschonen bij me heb!

Gelukkig zitten mijn stoma's op dezelfde hoogte, dus met kleding geen probleem. Ik koop altijd een leuk fleurig badpak, dan valt het helemaal niet op. Kleding, ook broeken, kan ik gewoon in de winkel kopen. Mijn tip voor mensen die een tweede stoma gaan krijgen is dus: als het mogelijk is, graag op dezelfde hoogte als de stoma die je al hebt, dat is wel handig.

Veel mensen weten niet dat ik twee stoma’s heb, of hebben wel eens wat gehoord maar hebben er geen beeld bij. Ik laat het zo. Mijn kleindochter weet het ook. Als ik met haar ga zwemmen ziet ze het zakje, ik zeg dan tegen haar dat het ons geheimpje is. Maar als iemand ernaar vraagt zal ik er gewoon over vertellen.

Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik het tot nu toe heb gered. Ik denk dat ik positief in het leven sta, en probeer het zo goed en sportief mogelijk te doen. Ik werk op kantoor, wandel en fiets veel en roei met een hele leuke club vrouwen. En het is natuurlijk zo, dat ieder mens in zijn leven nare dingen meemaakt, dat is een feit. Maar hoe ga je er mee om, dat is veel belangrijker! Want je wilt verder, en zo moet het ook."

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.