Ontdekt tijdens een trailrun

Migchel, 52 jaar: Trailrunning en hardlopen doe ik graag. In 2019 tijdens een trailrun moest ik onderweg plassen en zag ik dat mijn urine roodbruin was. Google vertelde mij dat dit bij duursporten kan voorkomen en dat stelde me in eerste instantie wat gerust. Toen het vaker en intenser werd en met vers bloed, ging ik via de huisarts de medische molen in. Bij de uroloog kreeg ik de diagnose blaaskanker. Na een zwaar half jaar van een eerste operatie, 18 chemo’s en 36 bestralingen was ik weer kankervrij en kon het herstel beginnen.

Op de fiets van schoonzus

Met de opgelopen last van zenuwschade door de behandelingen zat hardlopen er niet meer in. Dus ik ben als test op de mountainbike van mijn schoonzus gestapt. Omdat het leuk bleek heb ik zelf een fiets besteld. Maar door corona was er bijna een jaar levertijd…

Het plassen ging weer zeer doen…

In de tussenliggende maanden ging ik weer aan het werk als vrachtwagenchauffeur. Toch moest ik weer vaker plassen en ging het ook zeer doen. Uit onderzoek bleek dat dit veroorzaakt werd door wildgroei met helaas de ontwikkeling van (een ander soort) kanker. Een operatie bleek de enige optie, waarbij mijn blaas en prostaat en dergelijke verwijderd zijn en een urinestoma is aangelegd (2021). Wat een opluchting, geen pijn meer en ’s nachts weer doorslapen.

Ook met angst grenzen blijven verleggen

Ik had wel angst om met een stoma nooit meer te kunnen sporten. Toch ben ik ook met angst zelf mijn grenzen blijven verleggen. Alles wat ik wilde blijven doen heb ik op eigen kracht weer opgebouwd. Lange tijd was het zoeken naar stomamaterialen die geen irritatie leverden. Dit is gelukt. Drie maanden na de operatie ben ik weer begonnen met sporten.

Stoma beschermcap

Het sporten vind ik nog altijd heerlijk. Wel draag ik op tochten over hobbelige bospaden een stoma beschermcap om de impact van een eventuele val of stoot te beperken. Ik ben wat voorzichtiger dan voorheen en heb altijd drinken bij me om mijn vocht op peil te houden.

Gewoon doorgaan

Wat betreft sportkleding heb ik niets aan hoeven passen. De verzorging en douchen doe ik altijd thuis, daar heb ik geen problemen. Blikken van anderen zijn mij bij het zwemmen een keer opgevallen, die persoon keek heel vies naar me. Ik heb hem aangesproken of hij ergens problemen mee had, hij antwoordde van niet en is snel doorgelopen. En lekkages heb je niet in de hand, ook niet met mountainbiken… Ja, ik heb weleens lekkage gehad tijdens het sporten, maar ik ben gewoon doorgegaan. Ik stond midden in het bos maar het regende ook dus ik merkte er weinig van.

Beperkt? Nee hoor

In mijn vrije tijd ga ik nu veel mountainbiken bij ons in de bossen rond Harderwijk. In 2022 ging ik weer voor het eerst in drie jaar op vakantie naar Italië. Met stoma, die levert voor mij hierin geen beperking op.

 

Deel ook je ervaringen!

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.