logo stomaatje alles over stomas

colostoma door endeldarmkanker

Els, 53 jaar (1966): Na 5 weken bestraling en 5 weken chemokuur in tabletvorm ben ik eind februari 2018 geopereerd in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. De tumor is weggehaald en ik heb een rectumamputatie ondergaan. Na de operatie heb ik nog 2 keer een abces achter de rectumwond gekregen en moest een paar maanden de wond gespoeld worden door de thuiszorg.

Balk aan littekenweefsel dwars over de billen

In september 2018 ben ik een oncologisch revalidatie traject van 3 maanden, gestart in het ziekenhuis. Dit zorgde ervoor dat mijn energielevel weer aardig op peil kwam. Echter bleef ik het gevoel houden dat er een balk overdwars in mijn billen zat. Ook op seksueel vlak had dit consequenties, penetratie is niet mogelijk.

'Je moet er maar mee leren leven'

De chirurg gaf aan dat ik hier waarschijnlijk mee moest leren leven. De fysiotherapeut van het revalidatie traject kon zich daar niet in vinden en stuurde mij door naar een bekkenbodemtherapeut. Zij heeft diverse onderzoekjes en testjes gedaan en concludeerde dat zij verder niks voor mij kon betekenen. Ik gebruikte het bekkenbodemgebied goed, alleen voelde het wel stug en verstijfd. De bekkenbodemtherapeut regelde een afspraak met een uroloog en gynaecoloog.

'Is hyperbare zuurstoftherapie een optie?'

Na een gezamenlijk onderzoek concludeerden zij dat er erg veel littekenweefsel en verklevingen zaten en dat het inderdaad allemaal stug en verstijfd was. Maar de optie om daar een operatie aan te wijden vonden zij niet echt wenselijk. Het zou complicaties met zich mee kunnen brengen. Ik opperde toen of hyperbare zuurstoftherapie een idee was.

Artsen ook enthousiast

De specialisten wisten in eerste instantie niet zo goed raad met mijn suggestie maar toen ze erover nadachten werden ze steeds enthousiaster. Ze gingen de uroloog meteen bellen met het instituut voor hyperbare geneeskunde en kwamen samen tot de conclusie dat dit best een goeie optie was. Bij hyperbare zuurstoftherapie worden er namelijk nieuwe bloedvaatjes aangemaakt en dat kan ervoor zorgen dat het littekenweefsel en de verklevingen allemaal wat soepeler gaan worden.

De therapie

Ik ben toen acht weken dagelijks naar het instituut voor hyperbare zuurstof in Waalwijk gegaan. Je zit daar zo'n 2 uur in een tank met nog 8 andere mensen en krijgt dmv een masker zuurstof toegediend. Tijdens de sessie kon je een boek lezen of een film kijken. Eenmaal thuis nam ik elke dag wel goed mijn rust.
Het was op zich een intensieve periode maar ik heb het niet als vervelend ervaren. Uiteindelijk heeft het mij niet geheel van mijn klachten afgeholpen maar is het zeker voor ¾ minder geworden, de balk is een dun takje geworden. Maar penetratie is echter nog steeds niet mogelijk.

Voor herhaling vatbaar

Ik heb de mogelijkheid om het volgend jaar nog eens te doen en wellicht geef ik het inderdaad nog een kans. De behandeling en het vervoer werden volledig door mijn ziektekostenverzekering vergoed.

 

(op ivhg.nl vind je uitgebreide informatie)   

 

Deel ook je ervaringen!

 

 

×