"Ik heb een urinestoma door blaaskanker. Ze hebben de operatie ‘grof’ gedaan door onmiddellijk blaas uit te nemen omdat ik gehandicapt ben en het niet aankan om regelmatig de tumor weg te laten nemen.

Ik zit in een rolstoel, en kan mezelf niet behelpen om het stomazakje leeg te maken. In het begin had ik veel lekken want ik wist niet hoe vlug ik het moest legen en dan riep ik elk uur of mijn man wilde kijken of het al vol was. Dan moest hij met een buis het stomazakje legen omdat ik niet boven wc kan. Ik vond dit heel vervelend. Via internet heb ik een beenzak of nachtzak ontdekt en nu hangt dat elke dag aan het stomazakje. Zo moeten we hem maar één keer per dag leegmaken.

Mijn vakantie ging naar Oostende aan zee in België met mijn man, moeder en stiefvader. We kozen voor een appartement omdat het daar aangepast zou zijn voor rolstoelgebruikers. Ik verzorgde mijn stoma op bed, net als thuis. Ik nam materiaal mee voor 2 weken, dus een dubbele hoeveelheid.
Ik nam geen extra voorzorgsmaatregelen, alleen extra kleding en duimen dat er geen problemen kwamen.

Zonder stoma was ik vrijer omdat ik dan niets aan mijn lijf moest plakken, maar aan de andere kant is het ‘makkelijker’ omdat ik met een stoma niet naar wc moet gaan en ook voor diegene die mij op wc moet zetten.

Toen we daar aankwamen kon mijn rolstoel amper uit de lift en in het appartement. Zodra we binnen waren ging het tamelijk goed. Ook was het een laag bed, dus ook niet zo makkelijk voor mij te verzorgen. Spijtig heb ik niet veel kunnen doen, want ik kon moeilijk uit het appartement en het was ook slecht weer.

Ik zou het een volgende vakantie wel anders doen. In een huis of een benedenwoning. Wat mijn stoma betreft zou ik hetzelfde doen. Omdat als je een verpleging inschakelt je toch niet echt op vakantie bent hé. Mijn tip bij een vakantie met rolstoel en stoma? Kijk eerst of de ‘woning’ geschikt is."

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.