Ellen: Donderdagavond namen we de beslissing om te gaan kamperen met de tent in het bos, dus het inpakken begon. Het stomamateriaal van Lana ging als eerste in de zak. Want ja, dat wilden we zeker niet vergeten. Vrijdag startte de dag normaal. De papa had een halve dag op het werk en de broer had tot 15 uur les. We konden zeker op tijd vertrekken.

Myrthea: Een blik is een blik. Soms rond, vierkant of dik. Open, dicht. Leeg of vol met hard of zacht. Geurend of smaakloos, gekruimeld of heel. Licht verbrand of romig in zijn geheel. Gretig wachtend gezien te worden of eeuwig smachtend naar dat moment van niets.

 

Esther: Als ouders van kinderen met een stoma heb je soms een lange weg achter de rug. Sommigen bewandelen juist geen lange weg en staan ineens voor het blok. Het is voor het gezin even zoeken hoe de draad weer op te pakken. Hoe begeleid je je kind met een drastische verandering op zijn of haar lichaam?

Ellen: Lana, ons mooie meisje van 2 jaar met haar mooie ileo/santulli-stoma. Die kreeg ze toen ze 3 dagen oud was en er nog sprake was van een tijdelijke dubbelloopse, dit omdat ze veel te vroeg was geboren en de dikke darm nog wat ontwikkelingstijd nodig had.

Eliene: ‘Wow, wat heb je toch een zongebruinde teint in je gezicht! Net alsof je op vakantie bent geweest. Je ziet er zo gezond uit!’, ja, van buiten wel, haha.

Bert: Ik denk terug aan Koningsdag… 
Wat een mazzel, ik mag uitslapen. Niet om 7 uur uit bed, maar toch om 7 uur wakker. Prima, ook goed, dus maar even blijven liggen, zodat Yvonne de gelegenheid heeft om op haar gemak te gaan douchen.

Esther: Pijn in de buik is een heel groot begrip bij onze puber Meike. Zo krijgt ze buikpijn van een blaasontsteking. Maar ze kan ook “buikpijn” krijgen van rekenen. En tja, ze is ook al dertien, dus buikpijn kan ook duiden op de eerste tekenen van menstruatie.

Myrthea: Het nemen van een dergelijk besluit vond ik een bevalling. Voor de één is een stoma de uitkomst van een spoedoperatie. Voor de ander een ver-van-mijn-bed-show die harde realiteit wordt. Iedereen beleeft ’t anders en alle gevoelens zijn valide. Ik deel nu met je wat het voor mij betekend heeft.

Joyce: Heel leuk, dat “jong” zijn, maar ik word langzaam gek van deze uitdrukking. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet oud en ik ben me daar zelf absoluut bewust van. Maar… Het feit dat ik in dagen op deze aardbol misschien ‘nog maar’ bijna 30 jaar leef, neemt niet weg dat er in deze ruim 29 jaar al enorm veel gebeurd is.

Een jong persoon met puzzelstukjes om hem heen en de titel erboven: Maar je bent nog zo jong?!

Bert: We hadden vandaag onze kwartaal-meeting met alle collega’s van ons bedrijfsonderdeel. Ook ik had een stuk voor te dragen, dus goed voorbereid kwam ik met de collega’s tegen een uur of 11 in de grote zaal bijeen.

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.