logo stomaatje alles over stomas

Joyce: Jawel, je leest het goed. Met een stoma naar Londen? Ja, dat kan!

 

‘In London?!’

(Joey Tribbiani~ F.R.I.E.N.D.S)

 

Londen, ik was er!

In de eerste week van december 2023 was ik daar. Verbaasd over de borden op meerdere stations met daarop ‘Not every disability is visible’ bij het gehandicaptentoilet.

 

Vertrek

Goed, ik begin bij het begin, van huis uit naar Amsterdam Centraal, dit met het OV. Van daaruit met de trein, Eurostar naar Londen. Vier uur in een trein, met wc, dat wel. Ik had de mazzel dat ik mijn stoma ‘maar’ 1 keer heb hoeven legen in de trein. Eenmaal in Londen moest hij direct leeg, haha.

 

Tree voor tree

Omdat ik de ziekte van Crohn heb is ook eten niet altijd makkelijk kiezen. We houden het ‘safe’ en kiezen voor hamburgers met patat. Op naar het hotel, of ja… dat dachten we. Na veel gedoe konden we er in. We hoorden via Whatsapp dat we op de vierde verdieping moesten zijn. Een klim, zonder lift en maar liefst acht trappen. Puf puf, naar boven.

 

Rise and shine

Met aankomst in de avonduren hadden we nog niet veel gezien. Na de eerste verrassend goede nacht maar eens ontdekken waar we eigenlijk zijn. We liepen naar de Greggs, een koffie-/ontbijttent. Heerlijk ontbijt gescoord en, omdat het een mooie dag beloofde te worden, maar eens op zoek naar de ‘standaard’ Londen-dingen.

 

Wow

Oh wat was het mooi! En DRUK! We hebben alles binnen Londen via de metro gedaan, maar jeetje wat was het druk! Overal mensen en niemand loopt waar je denkt/verwacht. Ook mede door de stoma is dit soms erg onhandig. Regelmatig in de metro gehad dat er iemand tegenaan ging staan, dan werd ik bang voor lekkage. Het is nooit gebeurd, maar toch.

 

Druk programma

Afijn, na alle belangrijke punten, zijn we na het avondeten naar ons hotel gegaan. De volgende dag eenzelfde ontbijtje en op met de metro naar Paddington Station en de Tower Bridge. Het was wat nat en druilerig, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook een kerstmarkt kon niet genegeerd worden! Zo veel leuke dingetjes en prulletjes, moest me ook qua energie echt inhouden haha.

 

Museumdag

Deze derde dag hadden we een aantal musea op ons wensenlijstje staan. Het Transportmuseum, Jack the Ripper-museum, Groot oorlogsmuseum en laten we nou precies langs de London Eye lopen! Na een grote boekwinkel én wederom een kerstmarkt hadden we de regen wel gehad en zijn naar het hotel gegaan. Het avondeten bestond vaak uit fastfood (safe in mijn geval) of pasta/pizza.

 

Harrods-vink

De vierde dag, Harrods. Jaaa, we zijn er geweest. Niks gekocht overigens, veel te duur, haha. Wel naar de wc gegaan om mijn stomazak te legen/plassen haha. FAANCY! Wederom megadruk op straat en ook in de winkel vreselijk druk. Daarna naar de Lego-store en de M&M-store gelopen. Wat was dat groot! Die M&M-store rook niet heel prettig, maar was wel erg kleurrijk. Op naar Hamley’s, een mega (echt mega) grote speelgoedwinkel. Wauw! En wederom druk, haha.

 

Vijf in de klok

Deze vijfde dag veel rondgelopen en een klein stukje met de rode bus mee geweest. Omhoog lopen was geen optie meer en hoe beter dan met een echte bus?! Ook kwamen we de winkel tegen van Notting Hill. Nog een museum bezocht en een kerstachtig tafereel bekeken. Korte dag vandaag en weer lekker terug naar ons hotel. Dit ook in verband met de opspelende vermoeidheid van de trip.

 

Retour sweet home

Ingepakt en nog een rondje gelopen daar. Op naar het station waarvandaan de Eurostar weer terug ging naar Amsterdam Centraal. En vooruit in de tijd! Want o ja, in Londen Engeland was alles een uur eerder, haha. Stoma gedroeg zich top deze reis, geen lekkages en ook geen verstoppingen!

 

Rustig geland

Weer thuis, alle koelkastmagneetjes opgehangen en rusten! Goh, wat is het hier op straat dan rustig, haha!!

Zoals je ziet: met een stoma naar Londen? Ja dat kan, heel goed zelfs! Mits je alle maatregelen neemt rondom je stoma, zoals extra materiaal. 

 

×