Joyce: Voordat ik een stoma had, dacht ik dat er altijd à la minute een wc beschikbaar moest zijn, want je stoma loopt 24/7. Het bleek anders. De ontlasting is niet áltijd dun en veel, dus soms kan ik best even wachten en het nog even laten zitten. Ik heb mijn stoma inmiddels 3,5 jaar en ga er heerlijke dagjes of vakanties mee weg!

 

Voorbereidingen

Zodra ik een uitje heb die de hele dag duurt (zoals een dierentuin, pretpark of een beurs) dan tref ik de nodige voorbereidingen:

  •  Schone plak + zak in de ochtend
  •  Halve maantjes extra om de plak
  •  Goed legen voordat we weggaan
  •  Alles mee voor tenminste 1 verschoning
  •  Een goed humeur

Na deze voorbereidingen kunnen we weg. In de auto draag ik meestal de autogordel boven mijn stoma, zodat deze geen lekkage kan veroorzaken. Ik heb hier nog geen lekkage mee gehad, maar ik heb wel ervaren dat een gordel op mijn stoma erg vervelend ligt als mijn zak vol(er) raakt. Eenmaal daar pak ik een plattegrond als ze een fysiek blaadje hebben, of een app bij dierentuinen bijvoorbeeld. En gaan we de dag beleven! Dit is min of meer hoe het elke keer gaat als we een dagje uit gaan of op vakantie zijn (veelal autovakanties).

 

Geen toilet mogelijk

Laatst zijn we naar de opnamen van The Masked Singer in de studio's in Aalsmeer geweest. Ik kreeg van tevoren een e-mail met daarin dat je geen tas mee mag nemen en gedurende de opnames geen pauze hebt in verband met de pakken/karakters. Dit betekende dat er voor de 3 uur durende opname geen mogelijkheid was tot een wc! Wauw, wat enorm spannend!! Ik kneep hem wel een beetje. Nu had ik uiteraard dezelfde voorbereidingen getroffen en als avondeten iets ‘safe’ gegeten, maar het was wel een lange zit. Gelukkig hield stoma zich rustig en top! Ik kon genieten van de show zonder volle zak. Na de show meteen mijn zak geleegd. In de auto naar huis begon hij pas echt te lopen, alsof ie het wist haha.

Een tijdje terug zijn we naar Jochem Myjer in het theater geweest, een try-out niet ver van huis. Ook hier was (los van de pauze) geen toilet-mogelijkheid. Dit verliep eigenlijk probleemloos, zelfs zo goed dat ik in de pauze niet naar de wc ben gegaan. Thuis daarentegen was een ander verhaal. Gelijk een waterval aan ontlasting! Ik kreeg meerdere waterzakken achter elkaar.  

 

Geleerd

Hierdoor heb ik geleerd dat ik alles kan doen wat ik wil, met mate, en rekening moet houden met een stortvloed aan waterige output als ik eenmaal thuis ben. Ook neem ik altijd minstens 1 verschoning mee in mijn tas of in de auto voor ongelukjes, inclusief een schone onderbroek in mijn rugtas.

Al ben ik wel van mening, iedereen en iedere stoma is anders, dus wat ik meemaak, hoeft zeker niet voor iedereen te gelden!

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.