Myrthea: Een blik is een blik. Soms rond, vierkant of dik. Open, dicht. Leeg of vol met hard of zacht. Geurend of smaakloos, gekruimeld of heel. Licht verbrand of romig in zijn geheel. Gretig wachtend gezien te worden of eeuwig smachtend naar dat moment van niets.

 

Eenieder is alle facetten rijk. Het ligt er maar aan vanuit welke hoek je kijkt. Perspectief is alles. Mijn perspectief: de pech gehad om 13 keer op de operatietafel te liggen. De opbrengst: onder andere drie gaten in mijn schedelpan door een hersenoperatie, een keizersnede, een orgaan minder door baarmoederverwijdering, een uitgang in mijn buik door de aanleg van een stoma, totale reconstructie vagina en anus door bevalling, een hoop littekens, spasticiteit, een zak en een rolstoel…Iewww?!

En toch, ook, een supersterk lichaam dat steeds weer tot een functionerend systeem komt. Mazzel, om op deze kritieke momenten kundige vaklui op mijn weg te treffen. Krachtig, om met deze bagage steeds een nieuwe route te vinden in alle rollen die ik als mens vervul. Liefdevol en met warmte. Naar mezelf en de ander. Als anker, vriendin, voorbijganger, minnares, echtgenote, moeder, zangeres, zus, buurvrouw en ga zo maar door.

En ja, soms staat ziekte en herstel op de voorgrond, eist het veel van mijn aandacht. Medisch is wat is, dat is. Actief herinneren aan wat ik nog meer, wat ik óók ben. Aan wat ik nog meer wil doen, aan hoe ik dit ruimte kan geven… dat is voor mij goud waard.

Hoewel ik mij bewust ben van deze waarde en senang ben met mezelf, kun je per definitie niet alles van jezelf tegelijk zien. Ook met een bleek hoofd nog altijd verzorgd in de spiegel kunnen kijken, mezelf toelachen, iets anders ondernemen, het zijn kleine dingen die me wel degelijk helpen ruimer te blijven kijken.

Even geleden weer eens bij een oude vriend voor de lens gestaan. De vriendschap nog altijd levendig. Op scherm waren de geschoten plaatjes mooi. Toen ik de afdrukken op groot formaat, ovaal gesneden onder ogen kreeg…wat een beeld!

Krachtig, elegant, levenslustig, solide, sensueel, geestig, wat een vrouw was daar in het zicht! Deze vrouw ben ik, dit ben ik ook nog wanneer er fysiek hommeles is, wanneer ik me gefrustreerd voel van alle gedoe dat er soms is, wanneer ik tijdelijk uitgeput ben van de slag om herstel tot functioneel niveau…Ik ben het allemaal. Tja, perspectief bepaalt wat je er van ziet. Iedere belichting aan de andere facetten die een mens rijk is, is waardevol. Voor jezelf en de ander.

Blink, Myrtl.

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.