Er kwam een artikel online in het AD over Bert, 82 jaar, die een ingenieuze uitvinding zou hebben bedacht voor mensen met een stoma. Een mooi artikel en geweldig om te zien dat iemand zich inzet voor stomadragers en hun leven aangenamer wil maken. Maar er stond ook iets anders in de intro (de eerste alinea dikgedrukt), een citaat van de meneer: ,,Weet je dat sommige vrouwen een einde aan hun leven maken met zo'n ding? "

 

 

 

Een heftige en confronterende uitspraak! Dit deed bij onze achterban toch wat stof opwaaien. Was dit inderdaad zo? Is hier onderzoek naar gedaan? Waarom vrouwen en geen mannen? Vele vragen passeerden de revue, en ook ervaringen van stomadragers. Waaruit je kon lezen dat het zeker weleens moeilijk was in het begin, het wennen aan een stoma. Maar dat mensen eigenlijk niet die gedachte hebben gehad, ook niet de mensen die een hekel hadden of hebben aan hun stoma. Want uiteindelijk heeft het hun leven vaak wel verbeterd.

 

Ook wij als stichting hebben dit beeld niet. We zien wel af en toe dat er euthanasie wordt gepleegd, maar dan is dit niet door de stoma zelf maar een onderliggende ziekte. Denk aan darmkanker waardoor je een stoma kunt krijgen. Er speelt dan altijd meer.

 

Wij hebben navraag gedaan bij diverse stomaverpleegkundigen die ook actief zijn binnen de VENVN stomaverpleegkundigen. Die delen onze mening dat dit een bewering is van de man zelf, en het niet is geverifieerd door middel van een onderzoek.

 

We hebben ook het AD benaderd en om opheldering gevraagd. Eliene, oprichtster van Stichting Stomaatje, sprak met de journaliste Anneke Liebrand. Ze was onder de indruk dat deze uitspraak zoveel stof deed opwaaien. Ze benadrukte dat het een uitspraak was van meneer, en dat hij dit in zijn omgeving had gehoord.

 

Het was een mooi gesprek waarbij er informatie werd uitgewisseld en Eliene aan haar kon vertellen hoe zij zag dat de stomadragers ermee omgingen, wat er allemaal speelde en wat een stoma nu eigenlijk inhoud in je dagelijkse leven. De journaliste stelde veel vragen en schreef veel informatie op. Wie weet komt daar weer een nieuw artikel uit!

 

Zo zie je maar hoeveel impact een uitspraak kan hebben. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen om het taboe rondom poep en plas en stoma's te verminderen en te laten zien dat er goed met een stoma te leven valt. Natuurlijk is het af en toe moeilijk, en niet iedereen is blij met zijn of haar stoma of kan dit accepteren, maar door deze uitspraak breng je een stoma toch wel in een bepaald daglicht en dat is zonde! Ook omdat dit het onderwerp van het artikel overschaduwd.

 

Want uiteindelijk geeft meneer aan het einde van het artikel ook aan: ,,We moeten er eigenlijk gewoon niet moeilijk over doen. Als er een geluidje vrijkomt, zou je tegen iemand met een stoma gewoon moeten kunnen zeggen: 'Jan, hou toch eens je mond'. En er dan met z'n allen hartelijk om lachen. Dat zou het allemaal stukken makkelijker maken." Dus meneer is heel positief ingesteld! Zo ook de vrouwen ;)

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.