logo stomaatje alles over stomas

Mei 2020

Op onze besloten Facebookgroep hebben we een vraag uitgezet over het op je buik slapen met een stoma. Kan dit nog, of is dit helemaal niet meer mogelijk? In totaal hebben 250 stomadragers de poll ingevuld.

 Lees verder

48% van de invullers slaapt niet meer op de buik

Maar liefst 73% van de invullers sliep voordat het stoma werd aangelegd op de buik. Het deel wat nu niet meer op de buik slaapt is hoog: 48%. Veel durven het nu niet meer, bang voor bijvoorbeeld lekkage, en voor velen slaapt het niet lekker meer. Ook zijn er mensen die onbewust niet meer op hun buik slapen, alsof ze in hun slaap toch rekening houden met hun stoma. En er zijn er die naast de buik kussens leggen zodat ze niet in hun slaap als automatisme weer op de buik draaien.

Iemand schreef: "Nee dat durf ik niet meer, een keer een goede klapzak gehad en sindsdien nooit meer gedaan."

En: "In het begin was het raar en wennen om na jaren niet meer op de buik te slapen maar nu de gewoonste zaak van de wereld."

 

Gelukkig veel foefjes om nog wel op de buik te kunnen slapen!

24% van de stomadragers slaapt nog wel op de buik. Sommigen hebben totaal geen belemmering van hun stoma. Ze hebben hiervoor vaak wel foefjes bedacht, zoals het been aan de kant van je stoma iets hoger leggen door een kussen waardoor het zakje zich kan vullen, 1 been iets opgetrokken etc. Er zijn ook mensen die onbewust aanvoelen dat hij te vol wordt en dan wakker worden om het zakje te legen, of vanzelf op hun zij draaien. Ook zijn er mensen die een comfortabele band, hemd of grote strakke onderbroek dragen die alles op zijn plaats houdt, of een grote nachtzak. Sommigen slapen half op hun buik met behulp van een langwerpig kussen voor zijslapers. Bepaalde mensen deden dit al snel weer na de operatie!

Iemand gaf aan: "De keer dat het mis ging toen ik op de buik sliep was het anders ook wel misgegaan."

En: "Slapen deed ik altijd al op mijn buik, nu met stoma ook weer maar dan net niet helemaal. Dat gaat automatisch, alsof je onderbewuste er rekening mee houdt om niet helemaal op je stoma te gaan liggen."

×