April 2020

Wat zijn de medische gevolgen voor stomadragers in deze onzekere Corona tijd? Zijn er behandelingen, onderzoeken of operaties bij hen uitgesteld? Wij hebben begin april een poll uitgezet op onze besloten Facebookgroep, 247 mensen uit onze achterban hebben hierop gereageerd.

Lees verder

Reguliere zorg uitgesteld

Zo'n 40% van de reguliere zorg ligt door het Coronavirus nu stil, zo blijkt uit een inventarisatie van Gupta Strategists, een onafhankelijk adviesbureau voor organisaties in de zorg. Niet-spoedeisende operaties, onderzoeken en andere zorg zijn uitgesteld en wanneer je wel aan de beurt bent is onbekend.

 

Stoma-gerelateerde zorg

Bij maar liefst 15% van onze achterban is een stoma-gerelateerde behandeling uitgesteld, en bij 4% zelfs een operatie. Zo zijn er mensen die al maanden hebben gewacht (vaak in de tussentijd met veel medische ongemakken) op hun stoma-operatie en die eindelijk bijna aan de beurt waren, een flinke teleurstelling en onzekerheid. 6% van de stomadragers die de poll hebben ingevuld geven aan problemen te hebben met een bezoek aan de stomapoli. 1 persoon geeft aan problemen te hebben met de stomazorg aan huis.

 

Niet stoma-gerelateerd

Bij 4% zijn er niet stoma-gerelateerde behandelingen en onderzoeken uitgesteld. Zo is er iemand waarbij de pijnbehandeling op de dagbehandeling niet doorgaat, wat resulteert in een hoop pijn -naast het stoma-, met minder eten, gebruik van meer medicatie en erge vermoeidheid tot gevolg.

 

Levering stomamateriaal

Ondanks dat leveranciers van stomamateriaal hebben aangegeven dat er niet hoeft te worden gehamsterd en er voldoende materiaal op voorraad is (bekijk ook het duidelijke filmpje van Medireva, geeft toch 3% van de mensen aan problemen te hebben met de levering van hun materialen.

 

Niet lastig willen vallen

Ten slotte geven een aantal mensen aan hun (huis)arts of ziekenhuis niet te willen 'lastig vallen', iets wat in de media ook voorbij kwam. De echt dringend noodzakelijke zorg wordt nog wel gegeven, maar wat is precies dringend? Ook zijn er mensen die niet naar het ziekenhuis toe durven, bang om ook besmet te worden. Zo ligt er bij een stomadraagster al weken een labformulier klaar om te bekijken of er nog steeds een groot kaliumtekort is, maar durft ze het niet aan. 

 

Lichtpuntjes

Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. Nu de druk op de ic's langzaam afneemt, willen ziekenhuizen de normale zorg weer opstarten. Er is een enorme achterstand ontstaan, maar het is een lichtpuntje.

 

Heel veel succes en sterkte iedereen in deze tijd!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.