logo stomaatje alles over stomas

Mei 2024

Kortgeleden hebben we een poll uitgezet die ging over iets vervelends dat kan gebeuren bij een stoma: lekkage. We vroegen stomadragers hoe vaak zij hier last van hebben. Een lekkage is als de output van je stoma onder de huidplak doorkomt. 273 stomadragers hebben deze poll ingevuld, dank daarvoor!

Lees verder

Bijna een kwart van de stomadragers is lekkagevrij!

Wat het meest opvalt is dat bijna 48% van de deelnemers aangeeft af en toe een lekkage te ondervinden. Dit houdt in dat ze maar een paar keer per jaar (!) lekkage hebben. Het mooiste zou natuurlijk zijn om lekkagevrij te zijn, zoals 24% van onze deelnemers. Bijna een kwart dus heeft nooit lekkages! Maar een paar keer per jaar lekkage, daar zouden velen voor tekenen!

 

Een lekkage hoort zeker niet automatisch bij een stoma!

Bijna 10% geeft aan een paar keer per week of zelfs dagelijks een lekkage te krijgen. En dat is toch ook wel een erg hoog cijfer. Wij hopen uiteraard dat deze mensen bij een goede stomaverpleegkundige lopen die hen helpt hier oplossingen voor te vinden. Want een lekkage hoort zeker niet automatisch bij een stoma!

 

Lekkages blijven mensonterend

De personen die vaak lekkages hebben geven aan dat dit mensonterend is en dat het nooit zal wennen. Vaak gebeurt het door een broekriem die te strak zit, een autogordel die schuurt, een stoma die opeens uit het niets heel hard begint te werken of soms door het vergeten dat het zakje vervangen/verschoont had moeten worden. De maantjes worden toch wel heel vaak genoemd als hulpmiddel voor extra stevigheid/veiligheid om lekkages tegen te gaan. Stomaverpleegkundigen in het ziekenhuis en van je leverancier kunnen je helpen zoeken naar het juiste materiaal. Schroom dus niet om hen te contacteren!

 

Hier vind je meer informatie en tips over lekkage bij een stoma

 

×