logo stomaatje alles over stomas

Poll ‘wat doe je met stomamateriaal dat je over hebt?’ 

Maart 2020

We zijn als stichting benieuwd wat (oud) stomadragers doen met hun materiaal dat ze door welke reden dan ook niet meer gebruiken en hierdoor maar in de kast blijft liggen. We hebben een poll uitgezet op onze besloten Facebook groep en kregen in totaal 172 reacties.

Lees verder

 

Weggeven of weggooien?

We zagen de meest uiteenlopende antwoorden voorbij komen, van brengen naar een goed doel zodat mensen in minder bedeelde landen hiermee geholpen zijn, maar ook iemand die aangaf dozen vol materiaal in de kliko te hebben gegooide omdat hij ging verhuizen en geen tijd had er iets anders mee te doen.

 

De uitkomsten:

  • De meeste mensen bewaren het overtollige materiaal, 40%. Bijvoorbeeld als reserve, voor als het nog eens nodig kan zijn.
  • Als tweede staat weggeven aan een goed doel, 19%.
  • Sommigen geven het aan de stomaverpleegkundige, 15%, waarbij het of naar een goed doel gaat, of het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor lesmateriaal.
  • Een deel geeft het terug aan de leverancier, 9%. Binnen een bepaalde termijn kun je dit nog (in overleg) aan hen terugsturen en kan het nog met de zorgverzekeraar worden verrekend.
  • En tenslotte melden op website Stomamateriaalover.nl en/of bijbehorende Facebookgroep, 7%, en via die weg komt het bij stomadragers of goede doelen die het goed kunnen gebruiken. Ook komt het zo wel eens terecht bij een student verpleging die het nodig heeft voor zijn of haar presentatie, kinderen die een spreekbeurt gaan houden etc.
  • 10% doet het anders, gooit het bijvoorbeeld weg, geeft het zelf aan iemand in het buitenland of aan de thuiszorg. Een aantal mensen heeft er nog nooit over nagedacht wat te doen met overtollig materiaal.

 

In België gaat het anders

Wel is duidelijk dat het er in Nederland anders aan toegaat dan in België. Daar kan in sommige gevallen met de leverancier worden onderhandeld over het ruilen van materiaal. Het lijkt er ook op, dat in België minder wordt vergoed dan in Nederland. In hoeverre dit representatief is, is moeilijk te beoordelen, want we hebben maar enkele reacties uit België.

 

Stomamateriaalover.nl

Kijk hier voor meer informatie wat je met stomamateriaal kunt doen als je iets over hebt, en tips om verspilling tegen te gaan. Ook kun je via deze website en de bijbehorende Facebookgroep materiaal aanbieden of afnemen, en bij de Facebookgroep ook stomagerelateerde producten te koop aanbieden welke buiten de vergoedingen vallen. 

×