logo stomaatje alles over stomas

Dit bericht, van een stomadraagster in bikini die model wil worden, ging de afgelopen dagen heel de wereld over.

Eliene: Ik vind het altijd weer geweldig als er mensen zijn die naar voren durven stappen. Die een inspiratie durven zijn, een voorbeeld voor anderen. Mensen die laten zien dat het leven niet ophoudt bij een stoma. Dat je je nog mooi kunt voelen met een zakje aan je buik, en je er niet voor hoeft te schamen.

Nu is ze niet de enige die dit doet. Kijk bijvoorbeeld naar Jessica Grossman, een mooie vrouw die een campagne heeft opgezet om een stoma positief in het daglicht te brengen met Uncover Ostomy. Of deze man die het stigma van een stoma wil doorbreken. En deze jaren ’50 pin-up shoot, geweldig toch.

 

De Crohns and Colitis UK vraagt stomadragers een foto van je buik op de social media te delen. Zoek naar #GetYourBellyOut op Twitter, Facebook of Instagram en je komt er velen tegen. Inclusief een eigen Facebookpagina. Wat mooi dat vele mensen elkaar zo inspireren. Dit doen wij ook al een aantal jaar via onze website. Mensen kunnen hun stoma of gehele buik insturen welke we op onze website plaatsen.

 

Vandaag werd ik, als oprichtster van Stichting Stomaatje en schrijfster van het boek “Ik leef! Een stoma als kadootje”, benaderd door RTL. Editie NL wil aandacht besteden aan dit onderwerp. Al surfend kwamen ze mijn buik en stoma veelvuldig tegen. In 2005 stond ik bijvoorbeeld in het tijdschrift vriendin. En ook in Je Zal Het Maar Hebben van BNN liet ik mijn buik zien. Beiden met een bloot stoma, want zonder stomazakje kunnen ze pas echt zien wat een stoma is, vind ik. Het taboe doorbreken en een stoma van de positieve kant belichten, dat zijn de wortels waarmee 10 jaar geleden Stichting Stomaatje is ontstaan.

 

Op de vraag door RTL of ik ook op het strand wil paraderen in bikini, heb ik nee gezegd. Ik ben geen model, heb ook niet die ambities en vind niet dat ik de vrouw van de bikinifoto’s na hoef te doen. En daarnaast zou ik me er niet prettig bij voelen. Aan mijn lichaam is duidelijk de strijd te zien van vele buikoperaties, buikvliesontsteking en een open buik. Om nog niet te spreken over die schildklier die door alle operaties stil kwam te staan waardoor er 35 kilo bij kwam en er lang nog niet allemaal af zijn.

 

Mijn buik met stoma, die mag wel in beeld komen. Even slikken, want er is tussen de foto van het tijdschrift Vriendin (nog zonder enig litteken) en nu een heleboel gebeurd, waar mijn buik niet mooier van is geworden. Maar ook de buikjes met hobbels, bobbels en littekens mogen worden gezien, toch? Die littekens en dat stomazakje (of katheter, sonde of welke techniek je dan ook hebt) tonen welke weg je bent gegaan. Die sporen laten zien hoe ver je bent gekomen. Of je nu blij bent met je stoma of niet (want echt, ik kan hem af en toe ook wel achter het behang plakken), we mogen trots zijn op onszelf en ons lichaam!

 

Morgen zijn de opnames en morgenavond (donderdagavond 3 juli) wordt het item waarschijnlijk al uitgezonden. Ik duik nu snel mijn kledingkast in en ga beginnen aan een uren durend dilemma, ik blijf toch een vrouw ;)

 

  • Bekijk de opname hier

 

 

×