logo stomaatje alles over stomas

Eliene: De bezuinigingen vliegen je om de oren, ook in stomaland. Natuurlijk is het belangrijk dat verspilling wordt tegengegaan. En natuurlijk is het goed dat er wordt gekeken naar het kostenplaatje. Er zullen best mensen zijn die met ander materiaal beter (en dus goedkoper) af zijn, of teveel extra producten gebruiken, of zich niet bewust zijn van de kosten van een huidplak en zakje en er misschien niet zo zuinig mee omgaan. Maar een overgroot deel doet dit wel. Het lijkt soms of er wordt vergeten dat je als stomadrager afhankelijk bent van het materiaal.

Kort geleden werd ik door mijn leverancier gebeld. Er werd me vriendelijke doch duidelijk medegedeeld dat ik toch wel erg dure stomaringen gebruikte. Of ik niet over kon stappen naar een goedkopere variant?

 

Allereerst kan de leverancier in mijn dossier zien dat ik een A+ gebruiker ben (een dure klant maar wel met een reden: een lastige buik en stoma) en je dus eigenlijk niet zomaar zonder tussenkomst van de eigen stomaverpleegkundige uit het ziekenhuis een andere ring aan kunt bieden. Ik ben blij dat ik eindelijk een combinatie heb gevonden waardoor ik een stuk minder lekkages heb. En ten tweede, kijk eens naar mijn naam. Gaat daar niet een belletje rinkelen? Ze noemen me weleens een vakidioot. Zal ik me als oprichtster van Stomaatje niet bewust zijn van de kosten? En verdiept hebben in verspilling? Ik heb er net een hele website mee ingevuld!
 

Ik ben mondig, weet wat er achter de schermen speelt, maar toch... Toch voelde ik me ineens een te dure klant. En ging ik andere ringen uitproberen. Met als resultaat dat ik lekkage kreeg en mijn materiaal eerder moest vervangen. En nog een keer. En nog een keer. Want mijn huid raakte ervan geïrriteerd. Ja, toen werd ik ineens duur. Hierdoor werd ik bevestigd dat ik toch echt de ‘dure’ ring moest blijven gebruiken. Maar effect had het wel. Ik merkte dat het wat met me deed: moest ik een keer eerder mijn plak vervangen, dan voelde dat verkeerd. Het was net alsof ik de verpleegkundige hoorde zeggen: "zo ga je toch niet om met een dure ring". Soms liet ik hem zelfs iets langer zitten om mezelf toch goedkoper te kunnen maken. Waarna de ontlasting in de ring vreet en ik huidirritaties kreeg...
 

Ik snap het wel. De ring die ik gebruik is iets duurder dan de andere ringen op de markt. Maar uit betrouwbaar onderzoek blijkt dat deze ring, bij een moeilijk stoma, uiteindelijk goedkoper is. Reken maar na: als ik met deze ‘dure’ ring twee dagen kan doen en dus om de dag mijn huidplak en zak vervang (inclusief de bijbehorende producten als barrièrecrème, gaasjes, een blauw wegwerpzakje, pasta en halve manen), en met een ‘goedkopere’ ring de plak (en nog wel een convex plak, dat zijn de duurste) inclusief bovenstaande producten elke dag moet vervangen of zelfs nog eerder, dan is de goedkopere ring uiteindelijk duurkoop.

 

Uiteindelijk is de duurdere ring dus juist een besparing en daarnaast, ook niet onbelangrijk, zorgt het voor mij voor een vertrouwd gevoel. Ik word onzeker van een product waar ik niet op kan bouwen. Met als gevolg dat ik soms net te snel het product vervang, gewoon, omdat ik onder de plak wil kijken of het goed gaat. En vaak gaat het dan ook niet goed, maar soms, soms ziet het er onder de plak nog perfect uit.
 

De bewuste ring staat nu bij stomaverpleegkundigen in de beslisboom materiaalkeuze aangemerkt met een rood vlaggetje. Een “te duur” vlaggetje. Komt een stomaverpleegkundige bij een stomadrager na heel veel vragen over de stomakenmerken, patiëntkenmerken en producteisen uiteindelijk uit bij het rode vlaggetje, dan mag ze het product voorschrijven, maar liever niet.

 

Is het niet zo dat we keuzevrijheid hebben hier in Nederland? En is het niet heel erg dat er producten ontzegd worden aan stomadragers die ze wel nodig hebben? Is het de bedoeling dat in de toekomst nieuwe stomadragers het bestaan van bepaalde merken of producten niet afweten? Want ook bij de stomagerelateerde bladen staan ze niet meer te popelen om advertenties van de rode vlaggetjes producten te plaatsen. Natuurlijk heeft niet iedereen een lastig stoma en kunnen velen gelukkig af met een goedkopere ring, of zelfs helemaal geen extra producten. Maar de mensen die het wel nodig hebben worden door dit soort bezuinigingen de dupe.

 

×