Meer dan 10.000 euro verspilling stomamateriaal voorkomen

Mei 2019, Lidy van Lankeren
Stichting Stomaatje, Bergambacht

 

In de zorg gaat veel geld om en niet altijd accuraat. Ook Stichting Stomaatje vroeg zich af hoe zij kon bijdrage aan het oplossen of voorkomen van verspilling van stomamateriaal.
Op 16 april 2015 is www.stomamateriaalover.nl gelanceerd, de website van Stichting Stomaatje die moest bijdragen aan minder verspilling van stomamateriaal. En dat lukt goed!

 

In gesprek met Suzanne Roelse die de cijfers bijhoudt van de websites: "De afgelopen jaren zien we dat veel materiaal een nieuwe bestemming krijgt. Een snelle berekening leert dat we al minimaal 10.000,- Euro aan verspilling hebben tegengegaan. En dit is alleen wat we hebben kunnen zien! Veel is er ook via pb en dus achter de schermen op een goede plek terecht gekomen."

 

Hoe ontstaat overbodig materiaal
Stomamateriaal dat op de plank blijft liggen kan op verschillende manieren zijn ontstaan. Suzanne legt uit "Na de operatie wordt gestart met materiaal, maar als het niet goed functioneert wordt er samen met de stomaverpleegkundige gezocht naar het juiste systeem. Ook bij een herhaalde operatie kan het zijn dat er naar ander stomamateriaal moet worden gezocht en is de aanwezige voorraad overbodig geworden, maar kan niet terug worden genomen door de leverancier. Als de stoma wordt opgeheven of mensen overlijden is het een definitieve keus om het weg te doen.

Meestal zochten die mensen of hun nabestaanden advies bij de stomaverpleegkundige, want weggooien was toch wel erg zonde. Daar konden ze niet altijd meer terecht door ruimtegebrek op de poli's. Het is nu alom bekend dat Stichting Stomaatje daarin kan bemiddelen. De website blijkt een goede optie te zijn. Diverse goede doelen hebben zich geregistreerd en komen de zakjes en plakken graag ophalen of betalen de verzendkosten. Zo zijn er al meer dan 1500 zakjes en 500 stomaplakken op een goede plek terecht gekomen."

 

Uitbreiding via Facebook
Suzanne vertelt "Naast het aangeboden en gezocht systeem op de website hebben we pas geleden ook een verkoopgroep op Facebook geopend. De Facebookgroep die er al is voor stomadragers is een besloten groep en daar was het niet handig om dingen aan te bieden omdat onze regels dat niet toelaten. Op de Facebookverkoopgroep www.facebook.com/groups/stomamateriaalover/ kun je stomamateriaal (gratis of tegen verzendkosten) ter beschikking stellen net als op de website en uitwisselen met stomadragers en goede doelen, of op zoek gaan naar materiaal. In tegenstelling tot onze besloten lotgenoten facebookgroep zijn professionals die materiaal over hebben of zoeken hier wel welkom. Ook kun je stoma gerelateerde accessoires te koop aanbieden, denk aan stomalingerie, -hoesjes, -banden, toilettasjes etc. Het eerste stomamateriaal, diverse boeken, een breukband, lingerie speciaal voor stomadragers, stomahoesjes en zelfs twee stomatoilettafels en een stomadouche zijn al van eigenaar gewisseld!"

Nog wat cijfertjes: meer dan 1500 stomazakjes, meer dan 500 stomaplakken, 500 pastaschijfjes/stomaringen, 50 halve manen, 15 doosjes wegwerpzakjes, 3 scharen, kompressen, gaasjes, schoonmaakdoekjes en meerder doosjes indik dragees. 2 dozen latex handschoenen, 15 luchtventielen, 2x stomagordel, kompressen, 3 Breukbanden, 10x pasta, 2 lijmrestverwijderaars, 120x remover doekjes, 4x releaser spray, 1 tube skin barrier, 4 protective poeder, 120x skin barrier doekjes.

 

Goede doelen
Ook goede doelen en eenmansacties zijn aangesloten bij onze website en Facebookgroep van Stomamateriaalover. Er wordt veel stomamateriaal door hen opgehaald zodat mensen in het buitenland, waar soms schrijnende gevallen bekend zijn door de slechte voorzieningen, hiermee zijn geholpen.


Zo ook Ciska, dochter van een stomadrager, die via haar opleiding met een groep studenten naar Bosnië ging. Ze hebben uiteindelijk dozen vol stomamateriaal via onze groep weten te verzamelen en moesten zelfs iemand afzeggen die enorm veel materiaal voor hen had omdat het er niet meer bij kon! Namens de bewoners van Bosnië werden wij en de stomadragers bedankt. Prachtig hoe je mensen op deze manier kunt helpen in plaats van het in de kast te laten liggen of weg te gooien, wat nog genoeg gebeurt!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.