Eliene: We zien de signalen, we lezen en horen het. Langzaam worden we wakker en realiseren we ons wat er zich afspeelt en wat het voor ons stomadragers betekent.

De bezuinigingen verbroederen. Dat zag ik vorige week op het symposium van de V&VN voor stomaverpleegkundigen in Ede, waar we ieder jaar met een stand onze stichting mogen vertegenwoordigen. Ik sprak vele professionals en mensen van de industrie (fabrikanten en medische speciaalzaken). Eén van de eerste opmerkingen of vragen ging toch wel over de bezuinigingen. Over CZ, voorkeursmaterialen, mensen die huilend aan de lijn hangen omdat ze hun vertrouwde product ineens niet meer krijgen thuisbezorgd en ouderen die niet begrijpen waarom er van ze wordt verwacht over te stappen naar een andere leverancier.

 

Ook begonnen er velen over mijn blogs, welke positief en veelvuldig blijken te worden gelezen. Een eer! Dat kan ik natuurlijk niet zien als ik ze schrijf vanachter mijn bureau. Al zijn de bezoekersaantallen die wij achter de schermen af kunnen lezen natuurlijk wel een signaal. Ik hoop dat ik met deze blogs een heel klein steentje bij kan dragen. Een klein steentje van duidelijkheid, openheid en wakkerschudden, vooral wakkerschudden. Want deze bezuinigingen stonden er al heel lang aan te komen. Je wilt mensen niet bang maken, maar ik vind wel dat iedereen het recht heeft te weten wat er speelt. Zodat je op kunt komen voor je eigen belangen en die van een ander. Zodat je bent voorbereid.

 

Het thema van het symposium van de V&VN was “Kom van de tribune af als je een hart voor stomazorg hebt!” en in de uitnodiging stond: Mensen in het veld zijn nodig om een gelijkspel te houden, om het evenwicht tussen kwaliteitsstomazorg en financiën te garanderen! Op dit moment staan overheid en zorgverzekeraars ruim voor! Het team stomaverpleegkundigen kan door haar onderbezetting van speelplaatsen de doelpuntenregen niet meer tegenhouden! S(toma)supporters zijn super belangrijk, maar bestaan alleen als er ook gelijkwaardig gespeeld kan worden! Dus kom van de tribune af als je een hart voor stomazorg hebt!

 

Heel mooi hoe de bezuinigingen verbroedert! (Laat ik, om in dezelfde sfeer te blijven, dan ook maar een uitroepteken gebruiken ;)

De V&VN roert zich. Zo kwamen ze deze maand op de voorpagina van het Algemeen dagblad en in vele andere bladen met het alarmerende artikel “Zorgverzekeraars negeren verpleegkundige indicatie hulpmiddelen”. De V&VN slaat alarm vanwege het toenemende aantal klachten over een beperkt assortiment van bepaalde medische hulpmiddelen. Volgens Francis Bolle, lobbyist van de V&VN, gaat het allang niet meer om incidenten. "Er zijn duidelijke signalen die steeds terugkomen. Geld gaat hier vóór zorg en dat kan echt niet." Zorgverzekeraars hanteren een lijst van voorkeursmaterialen. Maar niet alle voorkeursmaterialen zijn voor iedere cliënt geschikt. Verpleegkundigen helpen cliënten bij de zoektocht naar het juiste hulpmiddel, maar ze worden steeds vaker niet meer gehoord.

 

Bolle schrijft in een eerdere column over een noodkreet van twee stomaverpleegkundigen die centraal stond tijdens het debat over medische hulpmiddelen in de Tweede Kamer. "Zij zien dat zorgverzekeraars de keuzes maken over welke hulpmiddelen vergoed worden en die keuzes worden gemaakt op prijs en veel minder op kwaliteit. De mening van verpleegkundigen is niet meer aan de orde bij het indiceren van materialen. De vraag die centraal staat: wie bepaalt welk hulpmiddel geschikt is?"

 

Ook zaten ze aan tafel met het ministerie van VWS. Naar aanleiding van de brieven van verschillende stomaverpleegkundigen van het afgelopen voorjaar/ zomer wilde het ministerie graag de visie van de stomaverpleegkundigen horen, zodat zij zich een beeld kunnen vormen van de knelpunten in de hulpmiddelenzorg voor stomadragers. Lees hier het verslag over het bezoek aan het ministerie van VWS.

 

Ik lees op de website van de Stomavereniging dat de Tweede Kamer inmiddels bij Minister Schippers heeft aangegeven dat zij klachten krijgt over de kwaliteit van hulpmiddelenzorg. Zorgverzekeraars zouden onder andere te weinig rekening houden met de patiënt. Ook uit een verkenning van ZonMw in opdracht van minister Schippers blijkt er ruimte te zijn voor verbetering. Om dit te realiseren gaat minister Schippers de komende tijd met diverse veldpartijen om de tafel. We hopen dat wij als Stichting Stomaatje hierbij ook aanwezig mogen zijn zodat we de stem van de stomadrager kunnen laten horen.

 

Het bericht op de website van de Stomavereniging is alweer van enige tijd geleden (26 oktober 2015, ruim 3 weken geleden) en ondertussen blijft het stil. Welke stappen gaat minister Schippers nemen? De tijd tikt, want het nieuwe jaar komt er alweer aan. Ook CZ blijft stil, stil over wat ze straks wel en niet gaan vergoeden en onder welke voorwaarden. Ze kwamen wel vandaag naar buiten met hun nieuwe premie van de basisverzekering en die gaat, hoe verrassend!, fors omhoog. Stilte voor de storm?

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.